Hvordan blander jeg til betongen?

Du kjøper en sekk med finbetong. Bland etter instruksjoner på forpakningen. (smør formen med f.eks solsikkeolje, tørk bort overflødig olje. Etterpå fyller du bunnen, vibrere  lett og fyll så formen helt om du vil ha en tykk hagehelle. Det holder å fylle den halvfull om du vil støpe en veggdekorasjon).

Hvor mange hageheller får jeg ut av en form?

Du kan få ut 10-20 hageheller (av de hvite formene) Rengjør de godt og oppbevar de frostfritt og ikke i sollys når de ikke er i bruk. Kompassrosen og kantstein formene er ekstra følsomme ettersom de er konveks. Tips kan væra å legge formen i sand når du støper i disse. 

Kan jeg anvende olje i sprayform?

Rekommanderes ikke. Det blir en jevnere overflate med vegetabilisk olja som raps, solsikke olje.

Hvor mye betong går det til en helle?

Till en rund hagehelle går det ca 6 l tørrbetong.

Till en firkantede hageheller ca 7,5 l tørrbetong.

Till en kantstein ca 3 l tørrbetong.

Jeg lurer på blandingsforholdene til  farge "vask" med betong jernoksid og vann". Hvordan blander man?

Det er et spørsmål om å eksperimentere litt for å finne ut hva man selv liker.  Begynn med 1 kopp betong og 1-2 ss jernoksid og tilstrekkelig med vann for å skape en tynn konsistens. (pannekakerøre). Anvend den på steinen og se om du er fornøyd med effekten. Om ikke skyller du av og tar mer eller mindre farge etter hva du ønsker. Når dette har tørket en uke kan du legge på ett lag med tetningsmiddel om du ønsker.

Observer at jernoksidpulveret kan du kun blande dirrekte i betongen. Ca 2-3 ss. Den rette fargen kommer fram når den tørker. Glem ikke å måle 0pp jernoksidpulveret så du vet hvor mye du skal ha til neste gang om du vill ha samme fargenyanse.

Skal Patiofargen blandes med vann eller ikke?

Når du gjør en fargevask så blander du den med (bare) vann (konsistens pannekakerøre). Likedan kan du gjøre med treoverflater, da blir det mer som en fargelasur. Skal du dekorere behøver du ikke blande ut fargen.

Må man armere hellene?

En hagehelle behøver ikke armeres, om du allikevel vil gjøre det så kan du bruke hønsenetting eller armeringsnett for betong som du kjøper i byggevarehandel, eller fiber for fiberarmering.

Kan jeg plassere hellene ute direkte etter at jeg har malt dem?

Vent en ukes tid før du plasserer dem ut.

Hvorfor får jeg så mange luftbobler ved herdning?

Støp ikke i solskinn det gjør at det herder for fort. Stå inne i garasje, bod eller en plass med skygge. Trykk ned første laget med betong i mønsterdel med hendene. Plasthansker må brukes. Etterpå kan du ta f.eks en is skrape, trykk den ned både horisontalt og vertikalt med jevne mellomrom. Da skal du lykkes bedre med å få ut luftbobler. 

Må jeg etterbehandle hellene?

Du må ikke, men vi anbefaler det. Når du har malt hellen så er det oljen som tar frem farge og karakter. Den skal ikke anvendes på en grå betonghelle for den inneholder linolje og blir gul av oljen. Impregneringen er for å beskytte mot fukt og møkk.