FARGE DEKORERING

Hvis du vil ha noe mer enn en vanlig grå overflate på betonghellene kan du slippe løs din kreativitet. Bruk Patio betongfarger som du finner i vårt sortiment.


Fargevask

En vask er en aksentfarge (som fremhever hovedfargen) som ligger i fordypningene i hellen som gjør at du får frem det vakre mønster på overflaten av hellen. Vask kan gjøres enten med jernoksid pigmenter blandet med finbetong og vann eller med Patio betongfarge og vann. Disse metodene vil gi forskjellig utseende.

 
Dekorasjon med Patio farge
Denne metoden brukes på den opphøyde overflaten av hellen, fordypningene i hellen skal ikke dekoreres. Enkelt å få til. Du behøver ett par lateks hansker, en fargeklatt patio farge (ikke utspedt) i håndflaten, fordel fargen till en tynn jevn film. Dra håndflaten med farge over opphøyningen på hellen. Du kan selv velge hvor mye/lite farge du vill applikere eller legge til ytterligere farger for mer liv til overflaten.

Jernoksid pigmentfarge
Jernoksid pigment er det mest vanlige måten som anvendes for fargning av betong. Oxider fins i et brett spektrum av eks. teglrød, okergul, rustbrun, svart og grønn. Fins også hvit som er Titanoksid. 
Tilsett fargen i den våt/tørr betongen.
Anbefaler ca 3-4 ss farge pr helle (helle på ca 40x40 cm) og ca 1-1,5 ss pr kantstein hvilket gir en behaglig metthet. Oppserver at fargene vises noe dempede mens betongen er våt, den retta fargen kommer fram når betongen har tørket. Overdosering kan gi dårligere holdbarhet på betonghellen.

Jernoksid pigmentvask
Jernoksid vask bør påføres på hellen umiddelbart etter att formen tas bort. Hellen er forsatt "grønn" og gjør at oppsugningsevnen  blir bedre.
Bland ca 1 kopp betong (sil om ønskelig) 2-3 ss  farge, tilsett vann for å skape en ”pannekakeliknende” konsistens. 
Pensle fargen over hele overflaten på hellen, spesielt i mønsterets fordypninger. 
Tørk av opphøyningene med en fuktig klut til du har en rein overflate. Vær nøye med å skylle og vri kluten mellom hver avtørking.
Fargen kommer til å synes vakkert i bakgrunnen. Denne metoden gir hellen en mer rustikk finish. 
Den her metoden krever etterbehandling for å binde fargen. 

Patio farger
Disse farger er laget for inne /ute bruk. Kan anvendes på betong, stein, keramikk og tre mm.
Når du tar av formen, lar du hellen herde i ca 8-10 døgn før du farger den. 
Overflaten rengjøres med en mild såpe- la hellen tørke før du applikerer på fargen. 
Med tiden kan hagehellene tones ned i fargen, en dusere patina. Vil du forbedre fargen behøver du ikke ta bort hellen fra marken. Du kan skure hellen med en børste duppet i mild såpevann , skyll og la den tørke før du maler den igjen.

Patio fargevask
Patio fargevask kan påføres etter at hellen har herdet i ca 8-10 døgn. Spe patio fargen med en liten mengde vann. Pensle fargen over hele overflaten på hellen, spesielt  i mønsterets fordypninger. 
Tørk av opphøyningene med en fuktig klut/husholdspapir til overflaten er ren for maling. Vær nøye med å skylle og vri kluten mellom hver tørking. Fargen kommer å synes vakkert i bakgrunnen. Ytterligere overflatebehandling av hellen med eks. olja, impregnering mm, vent 24 timer etter fargevasken.